Αρχική
Follow Me on Pinterest
English Language
Ξενοδοχεία Ξενώνες - Βίλλες Διαμερίσματα Λίστα INFO
 
Άθως Κασσάνδρα Σιθωνία
Παρθενώνας: παραδοσιακός οικισμός
Πόρτο Κουφό: περιγραφή
Τορώνη: Ιστορία
Σάρτη: Ιστορία
Νέος Μαρμαράς: Σιθωνία

Παρθενώνας, ένας παραδοσιακός οικισμός


Ο Παρθενώνας ή, όπως αναφέρεται σε κυρίως ιστορικές βυζαντινές πηγές, Παρθενόπολις, Παρθένι ή Παρθενίωνας, χρονολογείται στον 10ο μ.Χ αιώνα. Ο οικισμός τοποθετείται στο Λόγγο , τη χερσόνησο δηλαδή της Σιθωνίας, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η ακριβή τοποθεσία του.

Είναι ευρέως αποδεκτή η άποψη, από ένα πλήθος σύγχρονων ερευνητών, ότι ο Βυζαντινός Παρθενώνας δεν τοποθετείται στο ίδιο σημείο με τον σημερινό - επί Τουρκοκρατίας δηλαδή - Παρθενώνα. Η σημερινή του τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ βόρεια του Νέου Μαρμαρά.

Αρχιτεκτονική και Αξιοθέατα στον Παρθενώνα


Ο Παρθενώνας έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και συνεχώς αναπαλαιώνεται. Η σπάνια αρχιτεκτονική και οικιστική του συγκρότηση και τα καλντερίμια του παραδοσιακού αυτού οικισμού, διατηρούν ατόφια την φυσιογνωμία του χωριού του περασμένου αιώνα. Οι κάτοικοι συνεργάζονται για να διατηρηθεί η αυθεντικότητά του και το χωριό πλέον αυτοπροστατεύεται στους όρους δόμησης και στις χρήσεις των χώρων. Αξιοθέατο της περιοχής θεωρείται η παλιά εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που αποτελούσε στο παρελθόν το κοινωνικό κέντρο του χωριού. Στον Παρθενώνα λειτουργεί σήμερα λαογραφικό μουσείο, στο οποίο ξετυλίγεται η παράδοση με την παρουσίαση σκευών, ενδυμασιών και φωτογραφιών από τις αρχές του 20ου αιώνα και νωρίτερα.

Καταλύματα στην Σιθωνία


 
 
Αθήνα
Πρωτέως 1, 15235, Βριλήσσια
http://www.facebook.com/chalkidikihotels Facebook
Βρείτε μας στο Facebook
http://twitter.com/chalkidikihotel Twitter
Ακολουθήστε μας στο Twitter
# Pinterest
Ακολουθήστε μας στο Pinterest
ΑΡΧΙΚΗ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΑΠΟΡΡΗΤΟ | ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Copyright © 2017 All rights reserved by Ellada Adv.

 
 
Back Print