Αρχική
Follow Me on Pinterest
English Language
Ξενοδοχεία Ξενώνες - Βίλλες Διαμερίσματα Λίστα INFO
 
Άθως Κασσάνδρα Σιθωνία
Ποτίδαια: Ιστορία - Διώρυγα
Άφυτος: Ιστορία - Αξιοθέατα
Χανιώτη: Ιστορία

Ποτίδαια - Ιστορία


Η αρχαία Ποτείδαια ιδρύθηκε γύρω στα 600 π.Χ. από αποίκους της Κορίνθου. Συμμετείχε στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία, αλλά η αποστασία της το 432-31 π.Χ. αποτέλεσε μία από τις αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καταλήψεις της πόλης από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, ενώ τελικά ερημώθηκε το 356 π.Χ. από το Φίλιππο Β'. Το 316-15 π.Χ. ο Κάσσανδρος ίδρυσε στην ίδια θέση μια νέα πόλη, την Κασσάνδρεια, που άνθησε σε όλη την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Μια σειρά σωστικών ανασκαφών έφερε στο φως αρχαϊκά στρώματα με αξιόλογη κεραμεική, οικοδομικά λείψανα, καθώς και τάφους Αθηναίων κληρούχων της Κλασικής εποχής. Από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Κασσάνδρεια σώζονται τμήματα της οχύρωσης, του οικοδομικού ιστού και των νεκροταφείων, με σημαντικότερο πρόσφατο εύρημα έναν μονοθάλαμο μακεδονικό τάφο.

Ο τάφος αυτός χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ. και είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία ελληνική ζωγραφική.

Το σημαντικότερο από τα ευρήματά του είναι δύο ζωγραφισμένες μαρμάρινες κλίνες, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν τοποθετημένες σε ορθή μεταξύ τους γωνία μέσα στο μνημείο, και επάνω τους βρέθηκαν τα οστά δύο νεκρών. Οι ζωγραφικές παραστάσεις που φέρουν είναι εξαιρετικής ποιότητας και διαφαίνεται σε αυτές η γνώση του καλλιτέχνη για την τέχνη της σχεδίασης, των χρωμάτων, της προοπτικής και των φωτοσκιάσεων.

Διώρυγα Ποτίδαιας


Η ύπαρξη της διώρυγας της Ποτίδαιας αναφέρεται από τον 1ο αι. π.Χ., ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές ανοίχτηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ., όταν στη θέση της αρχαίας Ποτίδαιας έχτισε την Κασσάνδρεια, για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα μεταξύ του Θερμαϊκού κόλπου και του Τορωναίου και συγχρόνως να οχυρώσει την πόλη του. Η διώρυγα έχει μήκος 1.250 μ., πλάτος 40 μ. και βάθος 8 μ.

Κατά τη Βυζαντινή εποχή ο χώρος ονομαζόταν Πόρτες κι έτσι ονομάζεται ακόμα από τους Χαλκιδιώτες. Κατά μήκος της διώρυγας υπήρχε τείχος με πύργους κατά διαστήματα, το οποίο ασφάλιζε ακόμη περισσότερο από τη στεριά την Κασσάνδρα. Το τείχος εκτεινόταν σε σχεδόν ευθεία γραμμή, μήκους περίπου 1.200 μ. από το Θερμαϊκό ως τον Τορωναίο κόλπο, εισχωρούσε στο νερό στα δύο άκρα και κατέληγε σε θαλάσσιους πύργους.

Η διώρυγα απέκτησε τη σημερινή της μορφή το 1930 και στα 1970 κατασκευάστηκε η γέφυρα που ενώνει τις δυο ακτές.

Καταλύματα στην Νέα Ποτίδαια


 
 
Αθήνα
Πρωτέως 1, 15235, Βριλήσσια
http://www.facebook.com/chalkidikihotels Facebook
Βρείτε μας στο Facebook
http://twitter.com/chalkidikihotel Twitter
Ακολουθήστε μας στο Twitter
# Pinterest
Ακολουθήστε μας στο Pinterest
ΑΡΧΙΚΗ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΑΠΟΡΡΗΤΟ | ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Copyright © 2017 All rights reserved by Ellada Adv.

 
 
Back Print