Αρχική
Follow Me on Pinterest
English Language
Ξενοδοχεία Ξενώνες - Βίλλες Διαμερίσματα Λίστα INFO
 
Άθως Κασσάνδρα Σιθωνία
Άγιο Όρος: Περιγραφή
Ουρανούπολη: Ιστορία - Αξιοθέατα
Αμμουλιανή: Περιγραφή

Άγιο Όρος – Όρος Άθως


Το Άγιον Όρος είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Έχει μήκος περίπου 60 χλμ., πλάτος 8 μέχρι 12 χλμ. και καλύπτει μια έκταση περίπου 360 τ.μ., ενώ η υψηλότερη κορυφή του είναι το όρος Άθως που φτάνει στα 2000 μέτρα.

Γύρω από την ονομασία και την παλαιότερη ιστορία του Όρους υπάρχουν πολλοί και διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις. Οι αρχαίοι ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη τη χερσόνησο, ενώ το Άθως προέρχεται από μυθικό Θρακιώτη γίγαντα που κατά την τιτανομαχία έριξε τον τεράστιο βράχο και σχηματίστηκε η χερσόνησος. Οι πηγές αναφέρουν την ύπαρξη επτά πολισμάτων κατά τους προχριστιανικούς χρόνους: Σάνη, Θύσσος, Κλεωναί, Δίον, Ολόφυξος, Ακρόθωοι, Απολλωνία. Ενώ σημαντικό γεγονός στην αρχαία ιστορία του είναι η διάνοιξη της διώρυγας στο στενό κομμάτι της χερσονήσου από τον Ξέρξη το 481 π.Χ.

Η μετονομασία της χερσονήσου του Άθω σε Άγιον Όρος έγινε στην ουσία από το λαό και επισημοποιήθηκε με ιδιαίτερο χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ του μονομάχου στα μέσα του 11ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, παραπλέοντας τον Άθω, μετά από θαλασσοταραχή, αποβιβάστηκαν κοντά στην Μονή Ιβήρων και εκεί η Παναγία θαυμάζοντας το τοπίο ζήτησε από τον Υιό της να της παραχωρήσει το Όρος ως δώρο. Έτσι καθιερώθηκε το Άγιον Όρος ως κλήρος και περιβόλι της Θεοτόκου.

Καταλύματα στη χερσόνησο του Άθω
 
 
Αθήνα
Πρωτέως 1, 15235, Βριλήσσια
http://www.facebook.com/chalkidikihotels Facebook
Βρείτε μας στο Facebook
http://twitter.com/chalkidikihotel Twitter
Ακολουθήστε μας στο Twitter
# Pinterest
Ακολουθήστε μας στο Pinterest
ΑΡΧΙΚΗ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΑΠΟΡΡΗΤΟ | ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Copyright © 2017 All rights reserved by Ellada Adv.

 
 
Back Print